мед

Натурални домашни маски за лице с пчелен мед

Безспорно зимата е сезонът, в който трябва да полагаме по-специална грижа за кожата на лицето си. Съдейки по себе си, през зимата използвам маски за лице много по-често отколкото през лятото. Може и да не съм права, но така усещам нуждите на кожата на лицето си.

От векове пчелният мед се използва като средство за разкрасяванеизползва се масово в  козметиката в кремове за лице, ръце и тяло. Влага се още в балсами, шампоани и лосиони. 

В интернет пространството може да намерите голямо разнообразие на домашни маски за лице с пчелен мед и често количеството му е твърде много. Опитът ми показва, че всяко количество над 1 ч.л. мед си е чиста загуба на суровина, защото веднъж направена маската трябва да се нанесе веднага и не трябва да се оставя за следващо използване. 

Ще ви представя три домашни маски за лице с пчелен мед, които прилагам на себе си. Всъщност изпробвайки различни съставки, установих че тези работят най-добре за моя тип кожа- нормална към суха кожа. След измиване усещането на лицето ми е за мека, чиста, еластична и  хидратирана кожа. Любимата ми маска е с кисело мляко и мед, след нея усещам кожата си по невероятен начин. Маската с банан за мен има стягащ ефект и може би ще е подходяща и за по-мазна кожа. Сравнително рядко има авокадо у дома и затова по-рядко правя тази маска, но когато има не пропускам да отделя 1 супена лъжица и да се поглезя.

Основна съставка и в трите маски е пчелният мед, затова ако сте алергични към пчелни  продукти, не прилагайте маските. Ако не сте сигурни и ще прилагате за първи път маска за лице с мед, желателно е да тествате за алергична реакция. Сложете малко от сместа върху кожата на китката и ако до 30 минути се появи зачервяване или сърбеж, то маската не е подходяща за вас. Ако нямате алергична реакция към меда, но след нанасяне на маската усетите пощипване по кожата на лицето си, изплакнете веднага с топла вода.

авокадо

Снимка: https://www.obekti.bg

Авокадо и мед

1 с.л. авокадо

1 ч.л. мед

Намачкайте авокадото и го смесете добре с меда. Нанесете върху почистено лице, като избягвате зоната на очите. След 15 минути изплакнете с топла вода, подсушете лицето и хидратирайте с  подходящ крем.

банан

Снимка: https://www.naturalniprodukti.com

Банан и мед

1 с.л. намачкан банан

1 ч.л. мед

Смесете добре съставките докато се получи кремообразна смес. Нанесете върху почистено лице,
като избягвате зоната на очите. След 15 минути изплакнете с топла вода, подсушете лицето и хидратирайте с подходящ крем.

кисело мляко

Снимка: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE

Кисело мляко и мед

2 с.л. домашно кисело мляко

1 ч.л. мед

1 филия хляб

Нанесете киселото мляко върху филията хляб. След 20 минути оберете млякото от повърхността на хляба и го смесете с меда. Разбъркайте до хомогенност и нанесете върху почистено лице, като избягвате зоната на очите. След 10-15 минути изплакнете с топла вода, подсушете лицето и хидратирайте с подходящ крем.

Киселото мляко може да се използва заедно със скраб Маската за лице на Фитокод- разбъркайте 1-2 супени лъжици мляко с 1 ч.л. от маската и оставете да престои десетина минути. Нанесете с леки кръгови движения, като избягвате зоната на очите. След 10-15 минути изплакнете с  топла вода, подсушете лицето и хидратирайте с подходящ крем.

Това са моите предложения за домашна грижа за кожата на лицето. Ще се радвам ако споделите какви са вашите домашни трикове в грижа за кожата ви.